Slanke salades voor bij de BBQ

Komkommersalade zoetzuur

Ingrediënten: 1 komkommer, 4 eetlepels witte wijn azijn, 1 eetlepel suiker, ½ theelepel mosterd, zout, peper, 1 eetlepel fijn geknipte verse munt, 1 eetlepel fijn geknipte verse dille en 2 cherrytomaatjes.

Bereiding: Was de komkommer en halveer hem en haal de zaadjes er uit. Snijd de komkommer in blokjes. Meng de ingrediëten voor de dressing door elkaar, maar houd de helft van de munt en dille apart. Roer de komkommerblokjes door de dressing en zet voor minimaal een uur in de koelkast. Snijd de tomaatjes in vieren. Laat de komkommer na het marineren in een vergiet uitlekken. Doe ze daarna in een schaal en garneer ze met de overgebleven kruiden en de tomaatjes. 

Oosterse komkommersalade

Ingrediënten: 1 komkommer, 2 (tros)tomaten, 1 bos lenteuitjes in grove ringen gesneden, 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel olijfolie, ¼ theelepel vers gemalen zwarte peper, ¼ theelepel zout, 1 eetlepel fijngehakte korianderblaadjes en 25 gram (geroosterde) pinda’s. 

Bereiding: Schil de komkommer en snijd in blokjes, was de tomaten en snijd in blokjes. Doe de tomaten, komkommer en bosui in een kom. Meng het citroensap met de olijfolie, zout, peper en koriander in een kommetje en houd deze apart. Vlak voor het serveren voeg je de dressing en de pinda’s aan de salade toe. Bron: lekkertafelen.nl

Maissalade 

Ingrediënten:1 pot of blik gekookte mais uitgelekt in een zeef, 2 rode paprika’s in blokjes gesneden, 4 grote tomaten in blokjes, 2 bosuitjes in ringetjes gesneden ( met veel groen), 2 knoflookteentjes fijngehakt, 50 gram rucola of veldsla. 8 verse blaadjes basilicum. Voor de dressing: 4 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel balsamicoazijn, ½ theelepel Zaanse mosterd, zout en verse peper uit de molen. 

Bereiding: Meng de mais, paprika,, tomaat, knoflook en bosuitjes in een kom. Meng alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar en voeg aan de salade toe. Laat minstens een uur op een koele plaats staan. Was ondertussen de rucola of veldsla en laat uitlekken. Bekleed een schaal met de sla naar keuze en schep de maissalade erbovenop. Garneer met de in reepjes gesneden basilicumblaadjes. Bron: Smulweb

Aardappelsalade

Ingrediënten: 600 g gekookte aardappels • 4 grote augurken met augurkenvocht • 1 rode ui • 2 teentjes knoflook • 10 takjes bladpeterselie • 3 el yoghurt • 3 el mayonaise • Optioneel 1 theelepel mosterd. 

Bereiding: Snijd de gekookte aardappels en augurken in blokjes Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Hak de peterselie fijn. Meng de gesneden ingrediënten met een scheut augurkenvocht, yoghurt en de mayonaise. Breng de salade eventueel op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Bron: 24 Kitchen 

Traditionele groene salade

Ingrediënten: 1 kropsla, ½ (rode)ui gesnipperd, 2 gekookte eieren, 4 zoetzure augurken in blokjes gesneden 1 grote tomaat in partjes gesneden. Voor de dressing: 1 eetlepel mayonaise, 2 eetlepels yoghurt(halfvol), een scheut azijn, 1 theelepel suiker, wat fijngehakte bieslook en dille (gedroogde kruiden kan ook) wat zout en peper. 

Bereiding: Was de sla en laat uitlekken, Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Roer de ui augurken en 1 ei in stukjes gesneden door de dressing. Scheur de uitgelekte slablaadjes in kleinere stukken en verwijder de harde kern. Meng de sla met de dressing en doe samen in een kom. Garneer met de tomaten partjes en het overgebleven ei.

Mediterraanse salade 

Ingrediënten: 1 zak gewassen gemende sla met rucola, 8 zongedroogde tomaatjes op olie, 1 rode ui in dunne ringen gesneden, 1 flinke hand geroosterde pijnboompitjes, 12 stuks gemengde olijven, 1 eetlepel kappertjes. Voor de dressing: 3 eetlepels olijfolie, 1,5 eetlepel balsamicoazijn, ½ theelepel honing, ½ teentje knoflook uitgeperst, versgemalen peper 

Bereiding: Verdeel de sla over een schaal, verdeel de ringen ui, de zongedroogde tomaat, olijven en de kappertjes er overheen. Meng de ingrediënten voor de dressing met elkaar en besprenkel over de salade. Voeg als laatste de pijnboompitjes toe.

Met sla en rauwkost kun je oneindig variëren. Let er op dat je bij een barbecue snel (te) veel eiwitten en vetten binnenkrijgt doordat je vaak meer dan 1 stuk vlees eet. Kies daarom voor salades waar geen of weinig eiwitten aan toegevoegd zijn, dus bij voorkeur zonder vlees, vis, of kaas. Kies ook voor salades met een plantaardige dressings en laat de calorierijke huzaren- eier- en vleessalades liever achterwege. Een vruchtensalade van vers fruit is ook altijd heerlijk bij de BBQ.


Komkommersalade

Fruitsalade voor bij de bbq

Terug naar overzicht
Geïnteresseerd?

Heeft u vragen of bent u geïnteresseerd in een van mijn adviezen?

Neem contact op