Vullen of voeden

25 juli 2016

Het menselijk lichaam heeft om goed te kunnen functioneren voedingstoffen nodig. Deze voedingsstoffen krijgen we binnen via onze voeding. Om alle benodigde vitamines en mineralen te consumeren is het belangrijk dat we vers en gevarieerd eten. In de hedendaagse maatschappij laat de kwaliteit van onze voeding nogal eens wat te wensen over. In ons drukke bestaan laten we ons gemakkelijk verleiden tot het eten van junkfood en gemaksvoedsel. Deze bevatten zeer weinig vitamines en mineralen. We zijn ons lichaam aan het vullen i.p.v. voeden. We noemen dit ook wel lege calorieën.

De gevolgen zijn misschien niet direct merkbaar, doordat het eten van ongezond voedsel ons wel energie levert en daardoor ons ‘motortje’ laat draaien, maar op redelijk snelle termijn zijn de gevolgen wel degelijk merkbaar. Overgewicht en minder energie zijn vaak het resultaat van een ongezonde leefstijl. Een maaltijd met weinig voedingstoffen levert vaak wel veel energie, maar door het gebrek aan vezels, vitamine en mineralen zal je lichaam al snel weer behoefte aan eten hebben. Hierdoor grijp je sneller naar energierijke tussendoortjes. Op de lange termijn kunnen de gevolgen nog groter zijn. Denk aan welvaart ziektes als diabetes en hart en vaatziektes, maar ook kanker wordt in verband gebracht met overgewicht en ongezonde voeding

Om dus te voorkomen dat je naar ongezond voedsel grijpt is het dus belangrijk om regelmatig en gezond te eten. Sla geen maaltijden over, eet veel fruit en groente, drink water en thee i.p.v. suikerrijke vruchtensappen en frisdranken en eet volkorenproducten i.p.v. witte bloem. Volkorenbloem levert namelijk veel vezels en deze zorgen voor een langzame opname van koolhydraten. Zorg dat je zo vers mogelijk eet. Hoe langer voedsel ligt, hoe meer verlies van vitamines en mineralen. Kook eens wat minder met kant en klare pakjes en kies vaker voor biologische producten. Kortom voed je lichaam met voeding van hoogwaardige kwaliteit om lekker in je vel te blijven zitten.

Terug naar overzicht