Lekker genieten!

6 november 2018

                       

Er is een woord wat ik heel vaak, misschien wel steeds vaker, hoor. Het gaat om het woord genieten. Ik gebruik het zelf ook best vaak merk ik. Als iemand iets leuks gaat ondernemen, op vakantie gaat of een leuk dagje weg gaat en dit op Social Media deelt, dan post ik graag in de reactie ‘Geniet ervan! 😊 ‘ Ik hoor je nu denken “Daar is toch helemaal niets mis mee?!” En natuurlijk is daar ook niets mis mee., maar het lijkt wel of we een beetje zijn doorgeslagen in het genieten.

Naast werk en gezin wordt er volop tijd gemaakt voor allerlei activiteiten waar we volop van ‘genieten’ want we weten allang dat je niet pas met genieten moet gaan beginnen als je met pensioen gaat, want dat is nog zo ver weg en we leven graag in het hier en nu.

Het gevaar bestaat alleen dat als je heel vaak leuke activiteiten in je agenda hebt staan dat het je meer druk oplevert dan plezier en ontspanning. Je komt daardoor soms tijd te kort voor je gezin en je gebruikelijke werkzaamheden. En dat levert vooraf of achteraf vaak stress op. Herken je dit?

Ook hoor ik vaak mensen het genieten gebruiken als excuus om ongezonde keuzes te maken. De extra vakantie kilo’s worden goed gepraat met ‘Ja, maar je mag toch ook wel een beetje genieten?’ Daar ben ik het natuurlijk helemaal mee eens. Het leven is te kort om er te weinig van te genieten. Alleen wanneer geniet je nou echt van iets?

Je zit op een terras, in het zonnetje, met een cappuccino en een stuk appeltaart met slagroom. Waar geniet je dan het meest van? Van het mooie weer? Van het stuk taart? Want deze is echt de lekkerste die je ooit geproefd hebt, of van de cappuccino die je zelf thuis niet kunt maken? Misschien geniet je wel van het gevoel wat het je geeft dat je daar zit; omdat je het je kunt veroorloven om zomaar op een terras te zitten en kunt bestellen wat je maar wilt. Het geeft je misschien een gevoel van vrijheid.

Maar kun je nog echt genieten van iets wat je bijna wekelijks of misschien wel dagelijks doet? Of wordt het meer een gewoonte waar je voorheen intens van kon genieten. En kun je er ook nog van (na)genieten als je achteraf het stemmetje in je hoofd hoort die jou vertelt dat je het beter niet had kunnen doen, omdat dit voor je gezondheid en/of je gewicht niet de beste keuze was? Of omdat je hier eigenlijk helemaal geen tijd voor hebt?

De decembermaand staat weer voor de deur en brengt weer genoeg gelegenheden met zich mee waarbij we weer volop gaan ‘genieten’. Sinterklaas en kerst brengen warmte en gezelligheid maar ook héél veel zoete verleiding zoals Pepernoten, marsepein, banketstaaf en chocola. Vooral de emotie- en verleidingseter zullen deze maand weer flink op de proef gesteld worden.

Ik wil je met deze blog uitdagen om jouw genietmomenten de komende weken eens onder de loep te nemen. Door echt met aandacht te gaan genieten. Oftewel mindful genieten. Voel bij een winterse wandeling de zon op je huid en de wind door je haren en voel de warmte van je warme knusse huis bij thuiskomst. Proef elke hap of slok die je neemt met volle aandacht. Welke smaken komen er vrij? Hoe lang blijft de smaak nog in je mond na het doorslikken?

Je zult merken dat je minder eten nodig hebt als je echt met aandacht eet en drinkt. Probeer meer van mooie momenten te genieten zonder dit aan eten te koppelen. En wat vooral belangrijk is, is dat je zonder schuldgevoel kunt genieten, want dan kun je het pas ECHT genieten gaan noemen.

Geniet van je dag😉

Ps. Wil jij graag weten of jij een emotie eter bent? Doe dan nu de test.

Terug naar overzicht